Cultuur snuiven in Philipsburg - Reisverslag uit Amsterdam, Nederland van Bianca Bauer - WaarBenJij.nu Cultuur snuiven in Philipsburg - Reisverslag uit Amsterdam, Nederland van Bianca Bauer - WaarBenJij.nu

Cultuur snuiven in Philipsburg

Door: Bianca

Blijf op de hoogte en volg Bianca

16 Maart 2012 | Nederland, Amsterdam

Lieveeeee allemaaal!

Daar ben ik weer op mijn heerlijke vrije dag! Toch wel echt super lekker hoor even een dagje niets doen en inmiddels al 2 weken stage achter de rug en bijna 3 weken op het eiland! Wat gaat het toch snel.

Vanmorgen was ik weer lekker vroeg wakker.. uitslapen zit er hier niet echt in, na de hele week vroeg opstaan.
Om 11 uur hadden wij een afspraak met de IB-er staan op onze stageschool voor onze opdracht over de zorgstructuur van Sint Maarten. Wij dachten dat het gesprek hooguit 30 min in beslag zou gaan nemen, maar uiteindelijk zaten we er 5 kwartier.
De IB-er vertelde ons dat er een paar scholen op het eiland zijn die speciaal voor illegale kinderen zijn. Deze scholen vragen 400 dollar per maand, per kind, wat natuurlijk enorm veel is voor de mensen hier. Heel vaak zie je hier langs de weg dat de politie controles houdt om illegale mensen op te pakken. Ze zetten dan busjes langs de kant en vragen om papieren. Kun je dit niet overhandigen dan wordt je opgepakt en krijg je een paar uur om je spullen te pakken en word je samen met het gezin uitgezet. De overheid weet dat deze scholen bestaan, maar doet er niets tegen. Wat eigenlijk heel raar is, als je de illegale wilt weren uit je land. Het kan zijn dat het kind dan gewoon op school zit en aan het eind van de dag niet wordt opgehaald, terwijl de ouders het land zijn uitgezet. Ik denk dat die ouders dan een betere toekomst willen voor het kind en het verzwijgen, maar dit maakte wel enorm veel indruk op ons.
Daarnaast is er, zoals ik al eerder vertelde, maar 1 school voor speciaal onderwijs op het hele eiland. Deze klassen zitten enorm vol en er zijn lange wachtlijsten als je in aanmerking zou komen voor deze school. Daarnaast willen weinig ouders hier dat hun kind naar het speciaal basisonderwijs gaat. Maar 2% van de ouders stemt hiermee in, omdat ze bang zijn dat er over je gekletst wordt en dit willen ze niet. Ze kiezen hiermee voor zichzelf en niet voor het kind. Dit is erg jammer, want uiteindelijk is het kind de dupe. De leerlingen op deze school gaan meestal naar praktijkonderwijs en dus een speciale werkplaats. MBO is voor hen te hoog gegrepen.
De katholieke scholen hebben door die wachtlijsten een school voor het speciaal onderwijs willen oprichten, maar dit werd door de overheid tegengehouden. Zij zeiden dat er al 1 school daarvoor is en dat dit genoeg is voor het eiland. Hierdoor hebben de katholieke scholen twee speciale klassen opgericht die kinderen met gedragsproblemen extra ondersteuning bieden. Hiervoor hebben wij gebeld en we mogen langskomen om te kijken. We wachten alleen nog op de datum hiervoor.
Daarnaast hebben ze hier op Sint Maarten geen scholen voor leerlingen met een handicap. Deze leerlingen gaan niet naar school of gaan naar een opvang die vlakbij ons huis zit. Best erg als je zo een kindje krijgt in deze omstandigheden.
Het gesprek was erg nuttig en wij hebben er zeker van geleerd.

Na het gesprek zijn wij gaan lunchen en vervolgens naar Philipsburg gereden om daar een dagje cultuur te snuiven. We hadden alleen de verkeerde dag uitgekozen, want het was echt bloedheet! Maar zoals echt bikkels het beamen, hebben we toch ons cultuur dagje voortgezet. Laura en ik hingen tijdens de autorit met onze camera’s uit het raam en waren voor toeristje aan het spelen. Laura was onze gids en liep op en top met boekje door de stad als echte ramptoerist! en vertelde ons van alles en nog wat. Ik heb veel foto’s gemaakt van van alles en nog wat.
Tijdens onze auto tour zijn we nog langs het monument van de Salt Pickers gereden. Deze slaven zorgden ervoor dat er tijdens de WIC zout werd gewonnen. Wat ook wel het witte goud genoemd wordt.

Allereerst liepen we naar het Courthouse. Dit gerechtsgebouw is in het centrum van de stad en is gebouwd in 1793. Tijdens een orkaan is het dak eraf gewaaid en na de restauratie hadden ze er een balkon opgebouwd. Bovenop het Courthouse staat er een houten ananas. Dit is het internationale symbool voor welkom en ziet er erg grappig uit.
Na het courthouse zijn we langs de St. Martin of tours Roman Catholic Church gegaan. Naast de kerk staat er een beeld ter herinnering aan de heilige maagd Maria die verscheen aan twee kinderen in de Franse Alpen. Een mooie kerk, maar echt bijzonder vond ik het niet.
Verder zijn we nog op zoek gegaan naar de Guaveberry likeur. Deze likeur wordt op Sint Maarten al eeuwen lang gestookt. Het drankje wordt gemaakt uit rum, suikerriet en bessen. Hiervoor zijn we naar het Guaveberry imperium geweest. We hebben het nog niet geproefd, omdat je dan wel 6 flesjes moest kopen. We gaan dus nog op zoek!!
Daarnaast hebben we door de frontstreet (dure winkelstraat) en de backstreet (goedkope winkelstraat) gewandeld. In de frontstreet stond een huis met een typische bouwstijl uit Sint Maarten van vroeger (zie foto’s), maar het was wel heel erg vervallen haha. Verder liepen we langs de Methodist Church. Deze kerk is gebouwd in opdracht van een dominee. Daarvoor stond er op deze plek een Engelse kerk, maar die is tijdens de orkaan van 1819 verwoest. Daarna hebben ze hem op dezelfde wijze proberen na te bouwen.
Verder stond het Sint Maarten museum ook op de planning, maar die hebben we nog niet kunnen vinden, dus we gaan nog eens terug voor dat museum.

Nadat we onze cultuurstoot hadden gehad waren we echt uitgeput. We zijn naar het strand gelopen en hebben lekker in het water gestaan. Wat baalden we ervan dat we geen handdoeken bij ons hadden zeg. Toen toch maar even wat gedronken in een barretje. Wat kan een sprite dan lekker zijn zeg!! Ik moet zeggen van al dat geloop heb ik wel spierpijn zeg haha.
Toen naar huis gegaan en daar hebben we weer Taco’s gegeten haha lekkerrrr! Na het eten hebben we een grote schoonmaak gehouden. Vanavond komen Tessa en Serena langs en we wilden wel een schoon huis laten zien. Na de schoonmaak ging Melinda douchen en wat denk je… hoorde we uit de douche: ‘’Meiden… er komt groen water uit de douche’’ hahaha. Gauw maar even opgelost zodat we allemaal konden douchen.

Na het douchen heeft Laura nog even haar dagger moves geoefend hahaha! Melinda en ik gingen even stuk van het lachen.
Ondertussen is Laura haar garderobe ook geplunderd en loopt Melinda in een complete outfit van Laura en ik in een shirtje van haar! Wat super handig als je alle drie dezelfde maat hebt zeg. Dat ik helaas niet in Nederland niet met mijn vriendinnen en des te meer is het genieten vanaf hier!
Nu zijn we even lekker op internet en zometeen weer een super leuke stapavond tegemoet in de Soggy Dollar Bar samen met Tessa en Serena. Nu al zin in!

ZO! Genoeg leesvoer dacht ik zo! Maar zo weten jullie ook wat meer over Philipsburg, dan al die verhaaltjes over mij (wat natuurlijk ook erg leuk is) hahaa

Dikke kus en heeeel veel liefs,
X Bianca

• 17 Maart 2012 - 07:08

Mama:

Hoi lieverd,

Wat een leesvoer vandaag.

Wel heftig wat de IB-er allemaal vertelde. Speciaal onderwijs is nog een heel issue op het eiland. Dat mensen zich zo laten beïnvloeden door wat de gemeenschap vindt door een kind niet naar speciaal onderwijs te laten gaan.

Eindelijk wat cultuur gesnoven. Ziet er allemaal leuk uit en ben blij dat wij dit straks ook allemaal kunnen zien.

De locale Guaveberry likeur gaan we wel proeven natuurlijk, maar hoop dat het beter van smaak is dan papa's likeur uit Portugal (waarvan de fles nog nagenoeg vol in de kast staat).

Laura heeft toch niet haar dagger moves in praktijk gebracht hè gisteravond? Laat ze die maar voor Michel bewaren straks (ha ha).

Kusjes, mama

• 17 Maart 2012 - 16:22

Astrid En Peter:

Hallo Bianca,

Nou dat is een heel interessant verslag geworden met veel informatie.
    Wij hebben met Stefan ook het traject doorlopen om een rugzak te krijgen en dat gaat toch wel wat anders. Maar ook in Nederland heb je last van alle regels en procedure's waardoor alles erg lang duurt, maar volhouden en doorgaan. Uiteindelijk is het wel gelukt. En krijgt hij nu de begeleiding en extra zorg die hij nodig heeft.

Leuk dat jullie van alles zijn gaan bekijken, en wat een goede gids hadden jullie.

Ik hoop dat jullie een leuke avond hebben gehad, met natuurlijk veel plezier. En waren de coctails weer lekker?

Fijn Weekend. groetjes en een dikke knuffel

• 17 Maart 2012 - 16:22

Astrid En Peter:

Hallo Bianca,

Nou dat is een heel interessant verslag geworden met veel informatie.

Fijn Weekend. groetjes en een dikke knuffel

• 18 Maart 2012 - 10:02

Papa:

Hoi Bianca,
    Chapeau voor jouw indrukwekkend verslag met foto's over de illegale kinderen, de bijzondere scholen en jullie culturele tour!
    Je vraagt je af hoe al die illegale mensen naar Sint Maarten zijn gevaren. Hebben jullie zelf gezien, dat er op het eiland politiecontrole's worden gehouden?
    Frontstreet lijkt op de foto met de dure winkels wel mee te vallen (het is natuurlijk voor Sint Maarten begrippen). Als die "guaveberry"-likeur net zo smaakt als de aardbeilikeur (Medronjolikeur) die ik in Portugal heb gekocht, dan komt de fles nooit leeg! Het alcoholpercentage is in de likeur zo hoog dat je slokdarm in brand staat. Op een van jouw foto's stond een muurschildering. Heb je nog meer van die beeldende kunst-uitingen op het eiland gezien?
    Voor vandaag wens ik jullie een fijne zondag toe (met vers gebakken broodjes!) en we spreken elkaar nog.
    Veel liefs en een dikke kus van
    Papa

• 18 Maart 2012 - 12:43

Mike Handgraaf:

HEE,

ik had ff vergete dat ik nog een reactie moest plaatsen de volgende dag dus vandaar:P

was gister op douwe zn feesie en uiteindelijk ben jij ook ter sprake gekomen natuurlijk dus ik moest je de groete doen van laurens want daar heb ik na het feesie ff mee bij zitte praten
    was gezellig had je cker bij moete zijn je had je kapot gelachen om bepaalde mensen die in de achtertuin meerdere keren op de grond hebben gelegen, of het presteren om uit me auto te vallen terwijl we stilstonden(ik zal ze de roem besparen door ze hier niet te noemen:P),

morgen gaat je 3e week stage alweer beginnen en je begint nu waarschijnlijk steeds meer te wennen aan het weer enz dus nu gaat het genieten ook eindelijk volledig beginnen.

waardoor ik ook steeds meer besef dat ik TE jaloers ben en ook nog een keer naar zo een eiland wil :P'

maarja je ken niet alles hebbe,
    geniet lekker van je zondag want morge word weer een vroege dag ;)

x

• 18 Maart 2012 - 14:24

Marit:

Hee biancie

je hoeft je daar niet te vervelen zie ik al!
    Leuk joh dat je al die uitstapjes hebt gemaakt!

Douwe was gister jarig en we gingen met ze allen uit! En toen miste ik je toch echt wel!
    Maar heb een extra dansje voor jou gedaan haha!

Morgen weer lekker stage lopen he! Veel plezier! enne morgen skypen?

xxxx

• 18 Maart 2012 - 18:13

Ingrid:

Hey Bianca,

Heeft Lula toch niet voor niets teveel bagage meegenomen he? Kunnen jullie lekker haar kleding delen :)

Jullie hebben weer leuke dingen gedaan de afgelopen dagen.

Wat een verhaal van die rat he? Brrrrr vreselijk hoor! Dat verwacht je toch helemaal niet?

Ga vanavond maar lekker vroeg naar bed zodat jullie morgen fris en fruitig op jullie stageplek arriveren :)

Dag!

X Ingrid

• 18 Maart 2012 - 20:55

Dejo & Linda:

Hallo Bianca,

Eindelijk weer eens even de tijd genomen om jouw ervaringen te lezen. Je hebt al heel wat meegemaakt in de afgelopen weken. Gelukkig het meeste leuke ervaringen. Zo'n verhaal van de IB-er zorgt dat je weer even met beide benen op de grond staat. Wij wensen jou en de andere meiden veel leerzame momenten toe en veel plezier!!